Za zdravo in učinkovito gibanje potrebujemo:


Fizična moč in vzdržljivost: Učinkovito in zdravo gibanje zahteva zadostno fizično moč in vzdržljivost. To vključuje moč mišic, srčno-žilni sistem in vzdržljivost pljuč. S temi lastnostmi boste sposobni premagati izzive in se učinkovito gibati brez prekomerne utrujenosti ali izčrpanosti.

 

Gibljivost in prožnost: Gibljivost je ključna za učinkovito gibanje, saj omogoča širok razpon gibalnih gibov in preprečuje poškodbe. Redno raztezanje in vaje za povečanje gibljivosti bodo pripomogle k boljšemu obsegu gibanja in boljši telesni drži.

 

Koordinacija: Koordinacija se nanaša na sposobnost usklajevanja gibanja različnih delov telesa. Dobra koordinacija omogoča natančno izvajanje gibanja, izogibanje padcem in poškodbam ter boljše obvladovanje različnih športnih aktivnosti.

 

Ravnotežje: Ravnotežje je ključno za stabilnost med gibanjem. Močno ravnotežje omogoča vzdrževanje stabilnosti med hojo, tekom, dvigovanjem uteži in drugimi dejavnostmi. Izvajanje vaj za krepitev ravnotežja je pomembno za zmanjšanje tveganja za padce in poškodbe.

 

Zavedanje telesa: Zavedanje telesa se nanaša na sposobnost zaznavanja in razumevanja položaja ter gibanja lastnega telesa v prostoru. Sposobnost zavedanja telesa omogoča pravilno izvajanje gibanja, izogibanje poškodbam in prilagajanje gibanja glede na okolje.

 

Ker se nam zgodi življenje in je današnji način življenja zelo stresen, največkrat ne moremo omogočiti telesu zdravega in učinkovitega gibanja. Delo, ki ga opravljamo vsakdan, je največkrat enolično iz pogleda gibanja telesa. Uporabljamo samo ene in iste mišice, kar pomeni, so ene mišice zelo obremenjene druge mišice pa izgubijo svojo moč. Prav tako izgubimo občutek za zavedanje telesa. Ljudje smo tudi čustvena bitja, in vsakodnevni kronični stres prav tako vpliva na naše telo. Tako pride do degeneracijske slabe drže in posledično do bolečin v križu, vratu …,