HRANA  – GORIVO ZA NAŠE TELO

 

Hrana je zelo pomemben dejavnik za zdravo življenje. Kakovost hrane in način prehranjevanja močno vplivata na kakovost naših življenj. Veliko lažje se spopadamo z vsakodnevnimi napori in obveznostmi. Hitreje regeneriramo, smo bolj zdravi, in tako lažje zasledujemo svoje cilje.

Torej pomembno je vedeti, kdaj, zakaj in kaj jemo.

Ne smemo se zanašati samo na neke posplošene, žal večinoma le »modne« smernice uravnoteženih obrokov. Ljudje, ki se dobro počutijo v svojem telesu poslušajo in opazujejo sebe, hkrati pa se dobro zavedajo pomena »goriva«, ki jih poganja. Hrana = energija! Če smo po zaužitem obroku utrujeni, če razmišljamo o počitku, če potrebujemo kavo ali nekaj sladkega, obstaja verjetnost, da obrok ali živilo, ki smo ga zaužili, ni zadostilo namenu. Hrana se ni pretvorila v energijo! Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kakovostna in hranilno gosta hrana zviša naše počutje in s tem tudi našo storilnost in ustvarjalnost. Kdorkoli želi dolgo, kvalitetno in zdravo živeti, posveča posebno skrb prehrani.

 

 

Črevesje – naši drugi možgani

 

 

 

 

 

 

 

 

Znanstveniki danes govorijo o črevesju, kot o naših drugih možganih. Možgani, črevesje in mikrobi  delujejo v nenehni komunikaciji.

 

80 % informacij potuje v smeri iz črevesja v možgane in 20 % informacij iz možganov v črevesje. Vse bolj torej postaja jasno, da vse, kar pojemo, vpliva na naše črevesje in mikrobiom ter s tem posledično na naše zdravje, odpornost, prehranjevalne navade in vsesplošno dobro počutje. Stanje črevesja je odvisno od tega kar jemo. V črevesju imamo dobre bakterije in slabe bakterije. Za zdrav imunski sistem morajo prevladovati dobre bakterije, ki jih hranimo z zdravo in uravnoteženo prehrano. Če jemo veliko sladkorja, si črevesne bakterije želijo še več sladkorja. Zato, kadar zmanjšamo količino sladkorja, to čutimo kot manjšo krizo. V črevesju se začne boj med slabimi in dobrimi bakterijami. Slabe bakterije začnejo umirati, ker nimajo več hrane (sladkorja), dobre pa rasti, saj so prejele zelenjavo (vlaknine). Smrt slabih bakterij se izrazi v napihnjenosti in težkem občutku v želodcu, kar je v tem primeru popolnoma normalno. V takih primerih moramo samo počakati in vztrajati kak teden ali dva, da se mikroflora spremeni in dobre bakterije v našem črevesju zaživijo. Postopno se nam uredi počutje, prebava, koža, psihično počutje, torej splošno stanje telesa.